VM i Orientering

Cirkusarbejdere for en uge

VM i orientering er en kæmpe logistisk opgave. Alene opbygningen af stævnepladsen kræver 55 mand.

Når et cirkus drager fra by til by i sommerlandet, bliver teltet pillet ned efter forestillingen. Næste dag bliver teltet sat op i en ny by. I VM-ugen får 55 frivillige mulighed for at prøve tilværelsen som 'cirkusarbejdere', når de skal bygge, nedtage og flytte syv stævnepladser.

Fra sted til sted

"Det er en krævende opgave at opbygge en god stævneplads, som kan tilfredsstille både tilskuere, officials, presse og løbere. Faciliteterne består af 35-40 store telte, et speakertårn, et par store transportable kontorvogne, tre el-generatorer, en stor resultattavle samt adskillige meter rækværk og bandereklamer. Efter hvert stævne pakker vi det hele ned og transporterer det videre til næste sted - og til det formål bruger vi dels lånte eller lejede lastbiler, dels egne biler med og uden trailere", fortæller Arne Moe-Jensen, ansvarlig for logistikken med VM-stævnepladserne.
"Den største udfordring bliver uden tvivl at nedtage stævnepladsen efter konkurrencen i Gjern Bakker fredag eftermiddag og være klar lørdag morgen til den afsluttende stafet ved Himmelbjerget. Vi får ikke meget nattesøvn fredag nat", konstaterer Arne Moe-Jensen.
For ikke at komme i tidnød, gik 25 mand allerede ugen før i gang med at bygge nogle af stævnepladserne.

Syv forskellige stævnepladser

Den afgørende forskel i forhold til en cirkuskaravane er, at der er tale om syv forskellige stævnepladser, som hver især skal indrettes i forhold til landskabet.
"Nogle steder ligger stævnepladsen på en flad græsmark, mens den andre steder omkranser en slugt, hvor tilskuerne, siddende på skrænterne kan følge løbernes ankomst til mål, og derfor har vi gennemtænkt stævnepladsernes indretning ret nøje.
På to stævnepladser har vi bygget broer, så vi kan afvikle 'trafikken' på stævnepladsen på en fornuftig måde. Et andet sted har vi været nødt til at bygge en bro, så løberne kan komme over et vandløb inden de kommer til målområdet. I Løndal Skov bygger vi en platform, så publikum kan se løberne, når de kommer ind på stævnepladsen for at klippe en publikumspost", siger Arne Moe-Jensen.

Alle får en god oplevelse

"Der er flere hensyn at tage, når man planlægger en stævneplads, For det første skal den på samme tid være både stor nok og tilpas intim, så alle føler, at de er tæt på begivenhederne. For det andet skal pladsen være overskuelig, så både tilskuere, officials og løbere kan finde rundt og så de nemt kan følge med i løbet. Det er vigtigt for os, at alle får en god oplevelse", siger Arne Moe-Jensen.

Tilskuertribune i Mindeparken

For stævneledelsen har det været naturligt at vælge træ som materiale til opbygningen af stævnepladserne. Dette gælder dog ikke stævnepladsen i Mindeparken, hvor der ikke er mulighed for at grave huller til stolperne. Her bliver opstillet samme type rækværk som vi kender fra Tour de France. I Mindeparken bliver der desuden opstillet en tribune med plads til 780 tilskuere.

Live tv på storskærm

En vigtig del af stævnepladsen bliver "informationscenteret", hvor tilskuerne på storskærm - via kameraer i skoven - kan følge løberne undervejs (DR1 sender sammendrag fra fire finaler). Et andet system viser vha. GPS hvordan løberne kommer fra post til post, og det bliver således muligt at se hvilken betydning forskellige vejvalg har for løbernes tidsforbrug (begge dele kan desuden følges via VM-hjemmesiden). Endelig kan tilskuerne via en resultattavle følge med i den aktuelle stilling.

VM Program

Finaler

I Århus

1/8Sprint og åbningsceremoni

Omkring Silkeborg

2/8Langdistance
4/8Mellemdistance
5/8Stafet

Kvalifikationsløb

Omkring Silkeborg

29/7Mellemdistance
30/7Langdistance

DR1 sendetider

DR1 sender VM i orienteringsløb således:
1/8, 23.00-23.30Sprint
2/8, 23.10-23.40Langdistance
4/8, 17.30-18.00Mellemdistance
5/8, 17.10-17.40Stafet