VM i Orientering

René - den afslappede

René Rokkjær fra Århus har en stribe danske mesterskaber og flotte internationale resultater, men husker også, at der skal være tid til andet end orientering.

René Rokkjær, 31-årig løber fra Pan i Århus, har i de seneste otte år befundet sig i toppen af dansk orientering, og er en af de løbere, der kan gøre sig forhåbninger om gode placeringer ved VM. Hans egen VM-drøm er at komme i top 6 på den lange distance og at være med til at vinde medalje på stafetten.
Orientering har været René Rokkjærs foretrukne idrætsgren siden han som 5-årig i 1979 begyndte sin orienteringsbane i Randers OK. Men der skulle gå mange år, før han begyndte at tage træningen rigtig alvorligt. Og nu, hvor orienteringsløb i en årrække har fyldt utroligt meget i hans liv, betyder det stadig meget for ham, at det ikke kommer til at fylde for meget.
Som 18-årig skiftede René til OK Pan i Århus, hvor de fleste af hans venner i forvejen løb. Mødet med OK Pans seriøse træningsmiljø satte virkelig skub i René. Han fik blandet sig i toppen af junioreliten, men de første år som senior - hvilket man i orientering bliver det år, man fylder 21 - havde René svært ved være med i toppen.

I eliten

I 1997 lykkedes det dog for ham at tilkæmp sig en plads på Pans førstehold til DM-stafet. Det resulterede i den første af mange seniormedaljer, en bronzemedalje.
Samtidig begyndte han at nærme sig dansk orienterings elite og kom i 1998 kandidatgruppen. Han øgede sin træningsmængde væsentlig, og det gav hurtigt nogle resultater, han ikke havde drømt om blot få år tidligere. I 1999 blev han dansk mester på såvel på mellem- som langdistance, foruden sølv i stafet og bronze i ultralang. Samme år blev han kåret som årets orienteringsløber.
Det internationale gennembrud kom i foråret 2000. Her blev han nummer 10 på første afdeling af årets World Cup. Det var igen lidt af en øjenåbner for René. Nu var verdenseliten pludselig inden for rækkevidde - og den har været det lige siden.

Værst og bedst

Den største sportslige skuffelse René har oplevet kom til EM i Ungarn i 2002. Han var tidligere på sæsonen blevet henholdsvis nummer 4 og 7 på to World Cup afdelinger, og inden EM var han i endnu bedre form og havde en god chance for en god samlet placering i World Cuppen. Men ved de indledende løb til såvel lang- som mellemdistance ville orienteringen ikke flyde for ham. Han kom ikke i a-finalen ved nogen af de to distancer.
Den sportslige præstation René er mest stolt af, kom mærkelig nok i slutningen af samme mesterskaber. Han løb anden tur på den afsluttende World Cup stafet i Tjekkiet. Løberen på førsteturen havde mistet kontakten med de førende løbere og kom alene i mål ca. to minutter efter en stor gruppe med alle favoritholdene. René var overladt til sig selv, men hentede alligevel et lille minut på teten. Da Carsten Jørgensen også løb en forrygende sidstetur resulterede det i en andenplads i såvel konkurrencen som den samlede World Cup stafet.

VM er endemålet

I 2005 afsluttede René sin revisoruddannelse, cand. merc. AUD. Han har efterfølgende fået arbejde i PWC, hvor han har fået en rigtig god aftale i stand. Han arbejder 4 dage om ugen og får fri til træningslejre og konkurrencer.
For René har VM ikke fyldt så meget i bevidstheden som det har gjort for mange af landsholdskollegaerne. Men al træning har været lagt til rette efter dette endemål.
At VM 2006 skal være endemålet besluttede han sig allerede for op til EM i 2004. Selvom René drosler ned for træningen efter VM, betyder det ikke, at han holder op med at løbe orienteringsløb på eliteplan. Det betyder blot, at PWC får ham på fuld tid, og at sommerferien for en gangs skyld kan holdes på kæresten Henriettes præmisser - noget hun ser meget frem til.

VM Program

Finaler

I Århus

1/8Sprint og åbningsceremoni

Omkring Silkeborg

2/8Langdistance
4/8Mellemdistance
5/8Stafet

Kvalifikationsløb

Omkring Silkeborg

29/7Mellemdistance
30/7Langdistance

DR1 sendetider

DR1 sender VM i orienteringsløb således:
1/8, 23.00-23.30Sprint
2/8, 23.10-23.40Langdistance
4/8, 17.30-18.00Mellemdistance
5/8, 17.10-17.40Stafet