VM i Orientering

VM - en oplevelse for publikum

Moderne teknik har i de senere år gjort sit indtog i orienteringssporten. Ved VM i Århus tages den mest moderne teknik i brug for at gøre sporten endnu mere synlig for publikum.

Der var en gang, hvor orienteringsløbere blev kørt langt ud i skoven for at starte og derefter selv skulle finde hjem. Dengang bestod tilskueroplevelsen i at høre enkelte mellemtider i en skrattende højttaler og man så kun sine helte i få sekunder, når de totalt udpumpede piskede gennem målslusen i kampen om vigtige sekunder.
Det har ændret sig markant de senere år. Først begyndte løberne at passere målområdet flere gange på banen og i de senere år har orienteringsløb udviklet sig, så man nu hele tiden kan følge med i udviklingen i skoven. I år vil der i samarbejde med et svensk produktionsselskab og Danmarks Radio være omkring 10 kameraer i skoven og det hele kan ses både på en storskærm i målområdet samt på internettet.

- Vi har store forventninger til samarbejdet. Allerede ved VM for to år siden i Sverige leverede produktionsselskabet en tv-produktion af høj klasse og med DR som samarbejdspartnere er jeg sikker på, at vi kan levere en fantastisk produktion, som både tilskuerne i målområdet og hjemme ved computerne får stor glæde af, siger VMs pressechef, Johan Fegar.

Har man ikke adgang til internettet eller er man ikke til stede i målområdet er der stadig mulighed for at se verdens bedste orienteringsløbere i aktion. DR1 sender 30 minutters sammendrag af løbene om aftenen på hver af finaledagene. Det er første gang, at der har været vist så meget orienteringsløb på dansk tv.

Løbere med GPS-system på skulderen

Udover at kunne følge løberne på storskærm ved enkelte poster i skoven, bliver der også mulighed for at følge løberne hele vejen på ruten. Det er det såkaldte trac-trac system, der gør det muligt, at følge løbernes vej rundt i skoven allerede mens de er derude. Alle løbere vil ved dette VM være udstyret med en lille GPS-sender på skulderen. Den sender et signal til en satellit, som omformaterer koordinaterne, så tilskuerne hele tiden præcist kan følge, hvor på ruten løberne befinder sig.

Det er første gang at det dansk-opfundne system tages i brug ved et VM og arrangørerne forventer sig meget af systemet:

- I stedet for at vente med at høre om løbernes oplevelse til de er kommet i mål, kan vi nu følge dem rundt i skoven og hele tiden analysere hvilken vej der er den hurtigste. Det er nok det største teknologiske skridt sporten har taget nogensinde og det gør sporten meget mere spændende for publikum, siger Johan Fegar.

VM Program

Finaler

I Århus

1/8Sprint og åbningsceremoni

Omkring Silkeborg

2/8Langdistance
4/8Mellemdistance
5/8Stafet

Kvalifikationsløb

Omkring Silkeborg

29/7Mellemdistance
30/7Langdistance

DR1 sendetider

DR1 sender VM i orienteringsløb således:
1/8, 23.00-23.30Sprint
2/8, 23.10-23.40Langdistance
4/8, 17.30-18.00Mellemdistance
5/8, 17.10-17.40Stafet